Δελτίο Τύπου – Αγορανομικοί Έλεγχοι

Το καινοτόμο ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της ελεγκτικής δραστηριότητας, με το οποίο διενεργούνται οι αγορανομικοί έλεγχοι στο σύνολο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσίασε η Αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της ΠΚΜ στη φετινή Διεθνή Έκθεση Καινοτομίας Beyond 4.0.

Για μεγάλη τομή, που πρώτη από όλες τις Περιφέρειες επιχειρεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στους κρίσιμους τομείς της διασφάλισης της δημόσιας υγείας, της δημόσιας ασφάλειας και της ομαλής λειτουργίας της αγοράς, έκανε λόγο ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας. Όπως υπογράμμισε η μηχανογράφηση και ψηφιοποίηση των ελέγχων ξεκίνησε πιλοτικά πριν από τέσσερα χρόνια σε επιχειρήσεις και εμπορικά καταστήματα στη Μ.Ε. Θεσσαλονίκης, ενώ τον τελευταίο χρόνο, εφαρμόζεται σε όλη την Κεντρική Μακεδονία.

«Με την αξιοποίηση της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών έχουμε σε μικρό χρονικό διάστημα πετύχει, την απλοποίηση των διαδικασιών, την άμεση πρόσβαση των ελεγκτών στο ιστορικό ελέγχων κάθε επιχείρησης, αύξηση της αποδοτικότητας των υπαλλήλων, τακτικότερους και ποιοτικότερους ελέγχους, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Ταυτόχρονα έχουμε εξασφαλίσει τη συνεχή επικαιροποίηση του Μητρώου Επιχειρήσεων που υπόκεινται σε αγορανομικούς ελέγχους, οι οποίες μάλιστα είναι καρφιτσωμένες στο σύστημα και με το γεωγραφικό τους στίγμα, μεγαλύτερη ασφάλεια των δεδομένων και καλύτερη διασύνδεση με άλλους αρμόδιους φορείς της ΠΚΜ», τόνισε ο κ. Γιουτίκας.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Β. Ελλάδος και Διευθύνων Σύμβουλος της YSOFT AE, Θεόφιλος Μυλωνάς, επισήμανε στην ομιλία του ότι τα έργα πληροφορικής για να είναι πετυχημένα πρέπει να λύνουν ένα πρόβλημα.

«Η δουλειά του προγραμματιστή είναι εύκολη εάν έχει τις σωστές προδιαγραφές. Στην περίπτωση αυτού του έργου, τα στελέχη της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ήξεραν ακριβώς το πρόβλημα διότι το βίωναν καθημερινά, το επικοινώνησαν σωστά και προέκυψε μια καινοτόμος εφαρμογή που υποστηρίζει ψηφιακά τις διαδικασίες που αφορούν τους αγορανομικούς ελέγχους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε παρουσίαση της εφαρμογής από την υπεύθυνη υλοποίησης του έργου & στέλεχος του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της YSOFT AE, Ειρήνη Γεωργιάδου, η οποία εξήγησε ότι πλέον οι ελεγκτές χρησιμοποιούν tabletς και ψηφιακούς χάρτες (google maps) για να διενεργούν τους ελέγχους, πως τηρούν το αναλυτικό μητρώο των επιχειρήσεων που υπόκεινται σε αγορανομικούς ελέγχους με βάση το γεωγραφικό τους στίγμα και τις δυνατότητες που παρέχει η ψηφιοποίηση της ελεγκτικής διαδικασίας για την εύκολη και γρήγορη εξαγωγή πολύτιμων στατιστικών στοιχείων.